Chrumkavé orechové rohlíčky: Upečte si ich ku káve, budete nadšení!

1426

Malé kysnuté rožky, do chrumkava upečené a s lahodnou orechovou náplňou? Áno, skúste ich s nami aj vy! Ale pozor, sú vysoko návykové a miznú do niekoľkých minút!

Pre niekoho je kysnuté cesto samozrejmosť, iný má z jeho prípravy obavy. Patrila som k tým druhým. Pripadalo mi to nejako zložité a mala som strach, že sa mi to nepodarí, cesto nevykysne, pri pečení spadne a podobne. Ale ajhľa, prvý pokus, a rožky boli ako sen!

Stačí dodržiavať niekoľko zásad. Používajte vždy čerstvé droždie, presné postupy a cestu dajte čas. Na kysnutie potrebuje teplo a malo by zdvojnásobiť svoj objem. Na kilo múky vám bude stačiť jedna kocka droždia. A nezabúdajte na jednu vec, ak pridávate do cesta štipku soli, vždy ju hneď premiešajte v múke. Nikdy by totiž nemala prísť priamo do styku s droždím, inak ho znehodnotíte.

Orechové rožteky

Na 24 kusov budete potrebovať:

100 g masla

80 g práškového cukru

2 žĺtky

30 g droždia

250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

250 ml mlieka

štipku soli

1 vajce na potretie

Na náplň:

170 g orechov

90 g práškového cukru

200 ml mlieka

štipku drvenej vanilky

1 lyžičku rumu

2 lyžice strúhanky